STUDIEDAG POËZIEWEEK 2017 - PROGRAMMA

INFO | PROGRAMMA | INSCHRIJVEN | PRAKTISCH

Hieronder vindt u het overzicht van alle workshops, lezingen en ontmoetingen met auteurs van de Studiedag Poëzieweek 2017 op vrijdag 13 januari in Mechelen. Klik op de naam van de spreker voor meer info.

 
09.15u - 09.45u Onthaal met koffie
   
09.45u - 10u25 Openingslezing 'Mijn pen is mijn penseel' - Bette Westera

‘Schrijven is schilderen met woorden. De pen is mijn penseel, de woorden zijn mijn verf. Gedichten schrijven is spelen met taal, met klank, met ritme. Goede gedichten klinken de luisteraar als muziek in de oren en roepen verrassende beelden op. Kinderen houden van spelen, van muziek en van verrassingen. Een goed gedicht is dus aan ieder kind besteed.’

Met de speelse werkvormen die Bette Westera in haar lezing de revue laat passeren wordt poëzie in de klas voor leerling én leerkracht een feest!

   
10.30u - 11.20u Tijdsblok 1
  1.A Kinderpoëzie nu! | Sieglinde Vanhaezebrouck (Poëziecentrum)

Hoe ziet het landschap van de kinderpoëzie er vandaag de dag uit? In deze multimediale lezing krijg je een overzicht van  dichters en poëzietitels die geschikt zijn voor kinderen van de kleuterklas tot de derde graad van de basisschool.  We kijken ook over het muurtje: van stripgedichten tot beeldsonnetten over non-book poetry tot visuele gedichten. Kinderpoëzie is erg divers en avontuurlijk! Je doet vast ideeën op voor de les en/of (school)bibliotheek. 

  1.B Jeugdpoëzie nu! | Stefaan Goossens (Poëziecentrum)   

Poëzie is moeilijk, onleesbaar en saai. Helemaal niets voor jongeren dus ... Of toch? Hoe ziet het landschap van de jeugdpoëzie eruit aan het begin van de eenentwintigste uit? Wat zijn flarfgedichten? Bestaat jeugdpoëzie ook op het internet? Bestaat er ook jeugdpoëzie voor bijzondere doelgroepen? Na deze lezing ben je helemaal mee! 

11.20u - 11.40u
Koffiepauze

 

11.40u - 12.30u Tijdsblok 2
  2.A Aan de slag met de lestips Poëzieweek voor kleuters en lager onderwijs | Tinneke van Bergen

Elk jaar voorzien Stichting Lezen Nederland, Iedereen Leest en CPNB lestips bij het thema van Poëzieweek. Ook dit jaar zijn er bundels voor lager en secundair onderwijs (+ light-versie) voorzien. In deze sessie worden enkele lestips uit de bundel basisonderwijs toegelicht, uitgelegd én misschien wel uitgetest.

  2.B Aan de slag met de lestips Poëzieweek voor secundair/voortgezet onderwijs | Stefanie Kennes

Elk jaar voorzien Stichting Lezen Nederland, Iedereen Leest en CPNB lestips bij het thema van Poëzieweek. Ook dit jaar zijn er bundels voor lager en secundair onderwijs (+ light-versie) voorzien. In deze sessie worden enkele lestips uit de bundels voor secundair/voortgezet onderwijs toegelicht, uitgelegd én misschien wel uitgetest.

  2.C Mijn hemel, wat een gedicht! | Sylvie Marie

Geef toe: ook jij deinst af en toe een beetje terug als het over gedichten gaat. Wat doen als dit onderwerp ook 'niet echt je ding is'? Je ziet in gedachten de leerlingen al zuchten of hun wenkbrauwen optrekken als je met bevende stem een vers tracht te bevrijden uit zijn mysterieuze huls. Geen probleem, Sylvie Marie helpt je in deze workshop over alle verlammende drempels heen. Met haar geruststellende wenken, vurige enthousiasme én concrete tips zal de vonk snel overslaan, zowel bij jou als je leerlingen. (voor lager en secundair onderwijs)

   
12.30u - 13.30u Lunch met infomarkt
   
13.35u - 14.25u
Tijdsblok 3
  3.A Ik geef je mijn woord | Geert De Kockere

Tijdens zijn sessie wil hij laten zien hoe je op een originele manier en heel beeldend aan kinderen kunt meegeven wat poëzie is en hoe een gedicht bij hem groeit. Met concrete voorbeelden die je zelf onmiddellijk in de klas of de bibliotheek kunt toepassen. En natuurlijk met de nodige poëzie uit zijn bundels als voorbeeld. En humor, waar mogelijk humor! Hij beperkt zich ook niet alleen tot het woord, het woordspel en de rijkdom van onze taal, hij zoekt ook steeds naar nieuwe manieren om zijn poëzie uit te dragen. Ook over de vele mogelijkheden om poëzie tot bij de kinderen te brengen, wil hij getuigen. Ze bieden zowel voor de klas als voor de bibliotheek kansen die voordien niet denkbaar waren. En vraag je hem wat hij met dit of dat gedicht bedoelt, dan antwoordt hij steevast: ‘Goed, ik bedoel het goed!’ (voor lager onderwijs en bibs)

  3.B Workshop Slam Poetry | Seckou en Carmien Michels

Waarom trekken poëzieavonden zo weinig publiek? Dat vroegen ze zich zo'n dertig jaar geleden af in Amerika. Om publiek te lokken, organiseerden ze een Poetry Slam: een wedstrijd waarbij dichters tegen elkaar strijden. Wie het hart van het publiek inneemt, wint. Niet alleen de inhoud van de tekst telt, maar ook het ritme en de overtuigingskracht waarmee de dichter het brengt. Tegenwoordig is 'slam poetry' een genre dat vele harten aanspreekt.

In deze masterclass proeven we samen met deskundigen Carmien Michels en Seckou Ouologuem van schrijven en performen. We vertrekken vanuit onze eigen interesses en leefwereld, kijken naar de actualiteit en krijgen tools om onze gedrevenheid vorm te geven in een toegankelijke, betrokken en poëtische tekst.

(voor secundair onderwijs en bibs)

  3.C Verboden in een deuk te liggen | Erik van Os

Kinderboekschrijver Erik van Os zal vertellen en laten zien hoe je op een sprankelende manier poëzie in lessen kunt verwerken. Hij leest daarbij voor uit eigen en andermans dichtbundels, rijmende prentenboeken, PLINT uitgaven (zoals DICHTER) en besteedt aandacht aan ‘Raadgedicht’ (www.raadgedicht.nl). Ook komen tips aan bod hoe je met simpele en korte schrijfoefeningen, kinderen verder kunt laten komen dan wat ze doorgaans uit zichzelf bedenken. Tussendoor speelt Erik liedjes op zijn ukelele. Verzoek: neem je lievelingsgedicht mee!

     
     
14.30u -15.20u Tijdsblok 4
  4.A Workshop Poëziespel | Jeugd en Poëzie

Tijdens deze workshop ontdek je het poëziespel zelf actief en kruip je voor even in je pen om daarna in je klas toe te passen. Het poëziespel is een didactisch spel met een spelbord, pionnen, opdrachtkaarten en didactische tips. Samen met je leerlingen bestorm je de boekentoren en schrijf je kraakverse gedichten. (voor lager onderwijs)

  4.B Samen Lezen van poëzie | Het Lezerscollectief

Samen Lezen brengt sterke teksten bij iedereen. Dat is de ‘revolutionaire’ ambitie. Want grote verhalen doen iets met mensen. Ze worden er sterker door, ze leren hoe je ook anders naar de dingen kan kijken… En samen lezen betekent dat je je ook sterk verbonden voelt. Met de tekst, met de groep en ook met jezelf. In deze sessie richten we ons op het samen lezen van enkele gedichten. (geschikt voor secundair onderwijs en bibliotheken)

  4.C Praktijkvoorbeelden uit de school: zo kan het ook!

In deze sessie maak je kennis met enkele inspirerende poëzieprojecten uit de school.

   
15.25u - 15.35u Voorstelling Poëzieweek 2017 | Sieglinde Vanhaezebrouck
   
15.35u -16.10u Afsluiter: Charlotte Van den Broeck
 
De Studiedag Poëzieweek wordt georganiseerd door Poëziecentrum, Iedereen Leest en CANON Cultuurcel.