STUDIEDAG POËZIEWEEK 2017 - PROGRAMMA

INFO | PROGRAMMA | INSCHRIJVEN | PRAKTISCH

Over de sprekers

Bette Westera schrijft verhalen en gedichten voor kinderen van alle leeftijden, van kleuterversjes tot verdichte verhalen voor jong en oud. Met Doodgewoon (Gottmer 2014) won zij o.a. de Gouden Poëziemedaille 2016.

Carmien Michels danst tussen pen en podium, tussen urban en klassiek. Ze studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Ze schreef twee romans en won in 2016 zowel het Nederlands als het Europees kampioenschap Poetry Slam.

Charlotte Van den Broeck (1991) debuteerde in 2015 met Kameleon, die met de Herman de Coninck - debuutprijs bekroond werd. Ze publiceerde in verschillende literaire tijdschriften en is naast dichter ook performer. Op podium onderzoekt ze de zegbaarheid van haar gedichten. In januari 2017 verschijnt haar tweede bundel Nachtroer.

Erik van Os schrijft samen met zijn vrouw Elle van Lieshout, boeken voor jonge kinderen en beginnende lezers, liedjes (o.a. voor Sesamstraat), versjes en gedichten voor oudere kinderen en volwassenen. Hun prentenboeken worden wereldwijd uitgegeven.

Flore Keersmaekers studeerde Taal-en Letterkunde en werkt bij Jeugd en Poëzie als algemeen coördinator. Ze heeft een bruisende passie voor woorden, taal en poëzie. Het begon voor haar met de gedichten van Annie M.G. Schmidt, Paul van Ostaijen opende haar ogen, en de gedichten van jonge schrijvers houden haar wakker. “Elke ochtend dompel ik onder in woorden.”
Jeugd en Poëzie is een cultuureducatieve organisatie die bij alle kinderen en jongeren poëzie wil laten ontkiemen in een open creatieve taalomgeving.

Geert De Kockere schrijft al een kwarteeuwigheid poëzie voor kinderen. Hij studeerde voor onderwijzer, maar werd al snel beroepsjournalist. Zijn eerste bundel met poëzie voor kleuters verscheen in 1989 bij Lannoo. Voor De Eenhoorn maakte hij nadien nog vele bundels met grote aandacht voor de illustraties en de vormgeving. Zijn poëzie behaalde prijzen en werd zelfs in het buitenland vertaald.

Het Lezerscollectief is geïnspireerd door The Reader Organisation, waarmee ze ook internationaal samenwerkt vanaf 2014. Ze begeleidt meer dan 50 leesgroepen in Vlaanderen.

Slamdichter en rapper Seckou Ouologuem is 13 jaar wanneer hij op stadspleinen rap en hiphop ontdekt. Dankzij de Amerikaanse slam poëzie dichters Black Ice, Saul Williams en vele anderen beslist hij dat ook híj gehoord wil worden. Met zijn Nederlandstalige slampoëzie wint hij de KifKif Awards en maakt hij zijn eerste theater/slamstuk 'apathie²' i.s.m. WGProducties. Daarna volgden de stukken 'misunderstood' i.s.m. het Zuiderpershuis, een poëzievoorstelling met Chris Lomme en 'WORD WA(a)r', waarin historische en fictieve figuren tegen elkaar battlen.
Seckou is al jaren actief in het geven en organiseren van lezingen en workshops, zowel slam, rap als expressie. Hij weet dus als geen ander hoe jongeren te bereiken via slampoëzie, en deelt zijn kennis maar wat graag met leerkrachten.

Sieglinde Vanhaezebrouck studeerde Kunstwetenschappen en Journalistiek. Ze werkt sinds 2004 voor Poëziecentrum en is er verantwoordelijke voor literaire programma’s en de educatieve werking.

Stefaan Goossens  studeerde Germaanse Talen en volgde een opleiding aan de Bibliotheekschool. Hij werkt sinds 2003 in het Poëziecentrum en is verantwoordelijke van het documentatiecentrum. Hij is de auteur van Vaarwel wat lelijk is. Topstukken uit de collectie van het Poëziecentrum (2006).

Stefanie Kennes is leerkracht Nederlands en Engels in de derde graad TSO en KSO van het Imelda-instituut in Brussel-Centrum. Ze werkt al enkele jaren mee aan de lestips Poëzieweek. 

Sylvie Marie is een prille dertiger uit Gent. Ze publiceerde drie dichtbundels en was in 2010 en 2011 huisdichter van het weekblad Humo. Wekelijks geeft ze schrijfles aan de academies van Tielt en Ieper. Daarnaast staat ze regelmatig op het podium

Tinneke van Bergen werkt in de Arteveldehogeschool als docent in de lerarenopleiding. Ze werkt al enkele jaren mee aan de lestips Poëzieweek en is zelf een gepassioneerde poëziefan.

< Terug naar het programma-overzicht

 
De Studiedag Poëzieweek wordt georganiseerd door Poëziecentrum, Iedereen Leest en CANON Cultuurcel.